Dok čelni ljudi dvije zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo i dalje javno raspravljaju, zdravstvene potrebe građana trpe. U jeku povećanog broja novooboljelih ovaj kanton još nema rješenja za izolatorij, osim onog na klinici u Podhrastovima. Idejno rješenje za izolatorij u Opštoj bolnici tek treba biti prijedlog na papiru.

Predstavnici Vlade KS, kantonalnog Zavoda za izgradnju i UNDP-a i Opće bolnice ogovorili da u najkraćem roku počnu sa pripremnim radovima na Covid bolnici, i to za sedam do 10 dana.

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu održan je sastanak o rekonstrukciji bivše garnizone ambulante na kojem su prisustvovali predstavnici Vlade KS, kantonalnog Zavoda za izgradnju i UNDP-a i Opće bolnice.

Doktor Ednan Drljević, infektolog i član Senata bolnice nakon sastanka rekao je da su se prisutni dogovorili da u najkraćem roku počnu sa pripremnim radovima i to za sedam do 10 dana.

Planirali smo da za sedam dana počnu radovi, a očekujemo da budu gotovi za 100. U prvoj fazi bismo osposobili prijem prvih pacijenata, a iduća faza bi uključila izgradnju, odsnosno sređivanje dodatnog sprata. Cilj nam je da što prije smjestimo pacijente, a Covid bolnica bi bila u funkciji u periodu kada očekujemo pojačan priliv pacijenata oboljelih od korone i sezonske gripe – rekao je doktor Drljević.

Istaknuo je da je za izgradnju ozbiljne Covid bolnice potrebno vrijeme da bi se ispunili svi

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić prisustvovao je danas sastanku posvećenom uspostavljanju izolatorija u Općoj bolnici “Prof.dr. Abdulah Nakaš” .

Istakao je i kako je, obzirom na svoje ranije dogovorene obaveze, morao ranije izaći sa ovog sastanka, ali i da je to od strane nekih predstavnika medija protumačeno kao demonstrativno napuštanje ovog sastanka, o čemu, kako je rekao, nema ni govora.

“Samo sam izašao i ostavio ih da rade. Obzirom na dogovor mi bi trebali, koliko još sutra, da ispunimo dva zadatka za minimum uslova koji se trebaju stvoriti kako bi se krenulo sa liječenjem pacijenata, kao i da nam kažu vremenski rok za koji se to treba napraviti i koja je to investicija, odnosno koliko bi to sve zajedno koštalo”, naveo je ministar Kapidžić.

Dodao je i kako je sastanak održan sa stručnim timovima i predstavnicima UNDP-ja, kao i da mu je prisustvovao s namjerom ubrzanja dinamike svih aktivnosti kada je u pitanju uspostavljanje ovog izolatorija.

“Razgovaralo se o svim temama i konkretnim radovima koje treba poduzeti i uraditi”, objasnio je Kapidžić.