I opet su politička prepucavanja i nadmudrivanja, ovaj put u Kantonu Sarajevo oko imenovanja novog ministra zdravstva, ostavila po strani i koronavirus, i sve veći broj zaraženih i umrlih. O zdravlju i brizi građananema kad brinuti ni Krizni štab, čijim su radom nezadovoljni svi. Zdravstveni sistem- sve je više na rubu kolapsa.

ANKETA


“Ovo je više prevazišlo sve mjere. Kao opada na 25, 35 stepeni, a sve više zaraženih. Dijaspora dolazi i ulazi normalno. Ko najviše strada, najviše ispaštaju vozači i šoferi šlepera”
“Stječe se dojam da se raspao ovaj zdravstveni sistem, da nije uvezano između kantona i federalnog nivoa.”

Ne stiče se dojam, naprotiv, odavno nam je zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo u kolapsu i na granici raspada. Dodajmo još tome da gotovo mjesec dana nemamo ni ministra zdravstva – zbog političkih natezanja DF- i SBB oko toga čiji je kandidat bolji i podobniji.

Nemamo ni jasan put pacijenata u pružanju zdravstvenih usluga. To ne dotiče mnogo ni Krizni štab, a kako bi i doticao kada je uprkos apelima da se ne putuje van granica BiH, i sama predsjednica Kriznog štaba ljetovala u Turskoj.

ZVONKO MARIĆ, šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS

“Šefica Kriznog štaba gospođa Pilav je otišla u Tursku, rekla je da se bitka protiv koronavirusa vodi na granici naše zemlje, a ona je vodi izvan granica naše zemlje, iz Turske. Prisustvovao sam lično kada je pokušavao premijer Nenadić da je ubijedi da se vrati i da je pismeno uputio svima koji su na godišnjem odmoru zbog zabrinjavajućeg stanja sa koronavirusom da se vrate na posao. Ona nije željela, rekla je ja to mogu skajpom. Ako se može rješavati ovaj problem skajpom – onda čestitam”; rekao je Marić.

NEIRA DIZDAREVIĆ, šefica Kluba Naše stranke u Skupštini KS

“Već neko vrijeme ne mogu dvije stranke, koalicioni partneri da se dogovore oko imenovanja ministra zdravstva u KS. Nemamo još uvijek puta pacijenta, nemamo ministra u najtežem trenutku”, kazala je Dizdarević.

Iz opozicije su tražili i održavanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, no umjesto hitne, jer se izgleda nikom ne žuri, bit će održana redovna sjednica 20. avgusta.

IGOR STOJANOVIĆ, zastupnik SDP-a u Skupštini KS

“Mi smo ih pozvali da organizujemo hitnu sjednicu, da riješimo što prije problem. Međutim, aktuelna vlada očigledno, njima je veći problem koje će ime biti na mjestu ministra nego to šta ćemo raditi da bi se nosili sa ovim problemom”, objasnio je Stojanović.

A nezadovoljni reagovanjem nadležnih na epidemiju virusa koja je najviše pogodila Kanton Sarajevo građani su pokrenuli inicijativu za hitno provođenje mjera i uputili je nadležnima u ovom kantonu. Između ostalog traže:

  • Rigoroznu primjenu novčanih sankcija za sve građane koji u zatvorenim i otvorenim prostorima ne nose na licu zaštitne maske u skladu s uputstvom nadležnih zdravstvenih institucija;
  • Provođenje mjere zabrane okupljanja građana u grupama većim od deset osoba u zatvorenim i otvorenim prostorima;

Kulminaciju neodgovornosti vlasti u Kantonu Sarajevo iz SDA i DF-a danas nisu komentarisali. Dok ljudi ne samo obolijevaju nego i umiru ne vidi se izlaz iz političkih borbi i rješenje haotične situacije sa zdravstvom u kantonu Sarajevo.