Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” u Kninu je počela središnja svečanost povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja” u kojoj je za 84 sata oslobođena gotovo petina Hrvatske.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

U svom obraćanju Grabar-Kitarović je poručila kako je zadaća političara Hrvatsku učiniti prosperitetnom, slobodnom zemljom u kojoj se cijene život i čovjek, a ne osobni interesi, isprazna obećanja i svađe koje potiču beznađe i podjele.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je kako je “Oluja” bila trenutak koji je preokrenuo hrvatsku povijest te je poručio građanima da probude samopouzdanje kojim smo tada savladali prepreke te da s optimizmom gledaju na budućnost.

Po završetku prigodnog obraćanja, troje državnih čelnika, ministri i vojni dužnosnici uputili su se na Kninsku tvrđavu gdje su sudjelovali u tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja.

Tijekom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona zvonjavom su simbolički podsjetila na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO Oluja, ispaljena su i 24 počasna plotuna u spomen na 24. obljetnicu VRO Oluja te je upriličen vojno-akrobatski ceremonijalni program uz nadlijetanje “Krila Oluje”.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je 5. kolovoza, kada je oslobođen Knin. Zbog njegova strateškog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.

U sljedećim danima hrvatske snage zaposjele su državnu granicu, osigurale je i krenule u pretres oslobođenog prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Sedmog kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije u bivšim sektorima Sjever i Jug.

U akciji “Oluja” prije 24 godine  hrvatske vojne i redarstvene snage su u 84 sata oslobodile gotovo petinu okupiranih područja Republike Hrvatske, nešto manje od 10.500 četvornih kilometara. U “Oluji” je poginulo 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1.100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo.