Opština Kostajnica pretrpjela je najveću štetu u Bosni i Hercegovini od zemljotresa, čiji je epicentar bio u Petrinji u susjednoj Hrvatskoj. Oštećeno je 600 objekata od kojih će se najveći broj morati rušiti. Bez krova nad glavom ostalo je više od stotinu ljudi. Civilna zaštita danima radi na sanaciji objekata.

Četveročlana porodica Trivundža iz Kostajnice za nekoliko sekundi ostala je bez doma koji je sticala i gradila decenijama. Uništeno je sve. Sada uklanjaju i spašavaju šta se spasiti može.

“Rekli su da će nam naći neki veći smještaj. Mi smo našli dolje sami. Eto. I dolje sređujem. Ne znam šta ću. I to je ruševno, nemam riječi,” rekla je Radojka Trivundža.

Ekipe Civilne zaštite već sedmi dan su u Kostajnici i danonoćno rade na sanaciji šteta.

“Stanje je uglavnom bolje nego kako je bilo. Zato što smo dosta stvarno ovih dana radili. Ljudi koji su dolazili ovdje koji su nam pomagali bili su baš zahvalni što smo mogli da pomognemo ovih dana,” kazala je iz Republičke uprave civilne zaštite Bijeljina Aleksandra Malinović.

U Kostajnicu pristiže pomoć iz svih dijelova zemlje. Pomoć u vidu prehrambeno-higijenskih paketa stigla iz Prijedora.

„Došli smo ovdje da damo podršku prvo moralnu, pa onda malo i neku materijalnu ugroženom stanovništvu Kostajnice. To je najmanje što smo mogli učiniti,” kazao je predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović.

“Svakog može da zadesi ova nesreća i ova pošast i moramo da budemo u prilici da pomognemo jedni drugima onoliko koliko je to u mogućnosti,” istakao je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Opštini Kostajnica u ovom trenutku najpotrebniji su građevinska mehanizacija, građevinski materijal i kontejneri za smještaj onih koji su ostali bez krova nad glavom.

“Potrebni su nam znači blokovi, sitna cigla, crijep, rogovi, letva. To je prvo. A onda ćemo dalje vidjeti,” saopštio je načelnik Opštine Kostajnica Nikola Janjetović.