Zaključno sa jučerašnjim danom u Kantonu Sarajevo je u zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, vakcinisano 5.062 zdravstvena radnika i zdravstvena saradnika, što predstavlja 76 posto vakcinisanih u odnosu na iskazane potrebe iz februara 2021.

Do sada je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio ukupno 7.286 doza vakcina protiv Kovida-19, i to 2.100 doza “Kovišild AstraZeneka” vakcina koje su stigle kao donacija Republike Srbije, te 1.596 doza “Fajzer” vakcina i 3.590 doza vakcina “AstraZeneka” iz kontigenta “KOVAKS” mehanizma.

Preostalih 2.210 doza vakcina “AstraZeneka” biće distribuisane u toku današenjeg dana prema mobilnim timovima za vakcinisanje u DZ Kantona Sarajevo, čime započinje vakcinacija korisnika i uposlenika staračkih domova, a prema iskazanim potrebama i utvrđenoj listi za prioritetne skupine.

Osim ovoga, Zavod je zaprimio i 1.884 doza “Sinovak” vakcine iz donacije Republike Turske, čija distribucija još nije započela.

Uskoro se očekuje distribucija 10.000 vakcina “AstraZeneka” koje su donacija Republike Srbije za Kanton Sarajevo.

Pošiljka vakcina stigla je 9. aprila ove godine i čekaju se rezultati kontrole od Agencije za lijekove i medicinska sredstva, kako bi ista bila zaprimljena i distribuirana za proces vakcinacije.

Nakon odobrenja od Agencije, započinje program masovne vakcinacije u Zetri, to jeste u Olimpijskoj dvorani, prema ranije utvrđenim prioritetima, i to za građane KS starije od 75 godina.