Učenici koji pohađaju Područnu osnovnu školu u Liplju kod Zvornika nisu jutros krenuli na nastavu kako je predviđeno. 13 učenika sa roditeljima štrajkuju zbog problema koji traje godinama, a koji, prema svemu sudeći, uskoro neće biti riješen.

MUHAREM SINANOVIĆ, predsjednik Vijeća roditelja

“Učili smo bosanski jezik do prošle godine. Sada je na raspustu direktor izvršio ispravku matičnih knjiga i napisao jezik bošnjačkog naroda. Mi smo juče zakazali sastanak sa gradonačelinikom. On je njega zvao i pitao da li ima napismeno to, on je rekao da je samo dobio usmenu naredbu iz Ministarstva i da je postupio tako kako je postupio. Mi smo saopštili da ćemo danas dovesti djecu pred školu, da nećemo ulaziti u školu, da krećemo sa štrajkom i da želimo da naša djeca ostvaruju svoja prava i da uče bosanski jezik”, rekao je Sinanović.

MERSED MEHMEDOVIĆ, predsjednik Skupštine Grada Zvornika

“Mi smo više puta reagovali, išli u Banjaluku u Ministarstvo, a ministar je dolazio ovdje u posjetu. Međutim, nikakvih konkretnih rezultata nije bilo”, kazao je Mehmedović.

Iako su im na sastanku obećali, jutros ovdje nisu došli predstavnici Opštine Zvornik, niti direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika kojoj pripada ova područna škola.

Roditelji kažu da će ostati u štrajku koliko god treba, odnosno da neće dopustiti djeci da nastave pohađati nastavu sve dok ne bude u matične knjige ne bude opet upisan bosanski jezik.