U Litvaniji se danas održava prvi krug parlamentarnih izbora na kojima će birači izabrati 141 poslanika, a vladajuća koalicija sastavljena od četiri stranke suočena je sa velikim izazovom opozicije.

Predizborne ankete u baltičkoj zemlji pokazuju da vladajuća koalicija sastavljena od Sindikata poljoprivrednika i Zelenih, ima blagu prednost u odnosu na opozicione konzervativne Nacionalne unije-hrišćanskih demokrata, Socijaldemokrata, populističke Laburističke stranke i Liberalnog pokreta desnog centra.

Nedavni porast broja oboljelih od covid-19, sve veća nezaposlenost izazvana pandemijom i ekonomski izazovi glavna su pitanja koja su izazvala kritike aktuelne koalicione vlade.

Očekuje se da će pet ili šest partija preći cenzus od pet odsto za ulazak u skupštinu, ali nijedna vjerovatno neće dobiti više od 20 odsto podrške, pa se očekuju teški pregovori o formiranju nove vladajuće koalicije.

Nedavni nagli porast zaraze koronavirusom u Litvaniji i nova ograničenja u borbi protiv širenja covid-19 mogu da utiču na izlaznost oko 2,4 miliona registrovanih birača u zemlji. Prema Centralnoj izbornoj komisiji, nekih 7,3 odsto je već glasalo od jutros.

Drugi krug glasanja biće održan 25. oktobra u izbornim jedinicama u kojima nijedan kandidat ne dobije većinu.