Od sljedeće godine posjetitelji Miami Beacha u potrazi za uživanjem u umjetnosti morat će – zaroniti.

Ideju podvodnog parka dobila je utemeljiteljica projekta i umjetnička direktorica Ximena Caminos  kad je doznala da bi se umjetni grebeni mogli postaviti u vode ispred South Beacha kako bi pomogli očuvanju populacije koralja, prenosi CNN.

“Pomislila sam – što ako stvorimo grebene koji su djelo umjetnika. Uvijek me je zanimalo kako povezati umjetnost i znanost u pitanjima održivosti?'”, kaže Caminos.

 ReefLine, podvodni park skulptura služit će kao umjetni greben pun morskog života, a prva stalna postava otvorit će u decembru 2021.

Iako će do tada biti dovršeno tek prvih kilometar i pol umjetnički projekt bi trebao na kraju biti dug desetak kilometara, a posjetitelji će ga obilaziti opremljeni -ne kirurškim maskama, nego maskama i disalicama za ronjenje i perajama.

Park će služiti kao stanište životinjskog svijeta novog koraljnog grebena kojima prijeti izumiranje.

O zdravim koraljnim grebenima ovisi opstanak oko četvrtine oceanskih riba, prema Američkom nacionalnom udruženju za oceane i atmosferu (NOAA).

Proteklih godina dosad nezabilježenom brzinom odumire greben na jugu Floride i to se pripisuje zatopljavanju mora.

Tim koji je osmislio podvodni park ReefLine nada se da će ublažiti dio šteta na obalama Floride i stvoriti novi dom u kojemu će novi organizmi napredovati.

Osnovna konstrukcija parka bit će betonska, sastavljena od modularnih jedinica sa instalacijama.