Demonstranti protiv vojnog udara u Mjanmaru nastavili su danas proteste kojima traže obnavljanje demokratije, dan nakon što su bezbjednosne snage ubile više od 100 ljudi.

Jučerašnji dan odnio je najviše života od početka masovnih protesta 1. februara kada je vojska izvela državni udar i uhapsila članove dotadašnje vlade.

Protesti su i danas organizovani širom zemlje, a bezbjednosne snage su ponegdje primjenjivale silu.

Juče je širom zemlje ubijeno najmanje 114 osoba, uključujući nekoliko djece, a od početka protesta ubijeno je ukupno više od 420 ljudi.

Državni udar je poništio tekovine višegodišnjeg napretka Mjanmara ka demokratiji poslije pet decenija vojne vlasti i doveo zemlju u fokus međunarodne pažnje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je šokiran ubistvima civila i dodao da je “vojna represija neprihvatljiva” i da zahtijeva “čvrst, jedinstven i odlučan međunarodni odgovor”.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken naveo je da je Vašington “užasnut krvoprolićem koje su počinile bezbjednosne snage” i da ono “pokazuje da će vojna hunta žrtvovati živote ljudi kako bi služila nekolicini”.

Načelnici generalštabova 12 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija i Njemačka, osudili su u zajedničkoj izjavi upotrebu sile protiv nenaoružanih ljudi.