U dvorištu područne škole u Mokrom kod Širokog Brijega otkrivena je replika Vitkova stećka.

Vitkov stećak iz Mokrog spada među najstarije spomenike u Širokom Brijegu. Od 1962. godine nalazi se u dvorištu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a izvorno je s nekropole Barevište u Mokrom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Širokog Brijega.

“Vitkov stećak datira iz 14. ili 15. stoljeća i njegova će replika budućim naraštajima svjedočiti o bogatoj kulturnoj povijesti ovoga kraja. Iznimna vrijednost Vitkova stećka ogleda se, i umjetnički i povijesno gledano, u njegovim iznimno vrijednim reljefima te natpisu na hrvatskoj ćirilici koji se na njemu nalazi, a koji glasi: “a se leži Vitko na svom plemenitom”, kazao je na svečanosti otkrivanja spomenika predsjednik mjesne zajednice Mokro Ivan Kraljević.

Repliku Vitkova stećka uradio je Grgo Mikulić, a istu su otkrili gradonačelnik Miro Kraljević i profesorica Blanka Kraljević, koja je časopis Matice hrvatske u Širokom Brijegu nazvala upravo po stećku iz Mokroga.

Projekt izgradnje replike Vitkova stećka financijski su podržali Županija zapadnohercegovačka i Grad Široki Brijeg, navodi se u priopćenju.