U Moskvi je počeo sastanak predsjednika Rusije i Azerbejdžana Vladimira Putina i Ilhama Aliyeva i premijera Armenije Nikole Pashinyana o Nagorno-Karabahu.

Putin se zahvalio Aliyevu i Pashinyanu na dolasku u Moskvu prije početka trilateralnog sastanka u Kremlju.

Putin tvrdi da su ruski koraci posredovanja na Karabahu usmjereni na postizanje stabilnog prekida vatre u regiji.

“Trojni sporazum o prekidu vatre koji su postigli Rusija, Azerbejdžan i Armenija nastavlja se dosljedno provoditi. Situacija na Nagorno-Karabahu je mirna, 48.000 izbjeglica već se vratilo u regiju”, rekao je Putin, javlja Agencija Anadolija.

Putin je izjavio da su stvoreni potrebni preduslovi za sveobuhvatno rješenje sukoba na Karabahu.

Ruski lider je rekao da se nada da će njegov sastanak s Aliyevim i Pashinyanom biti pozitivan i doprinijeti rješavanju situacije na Karabahu.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredovanje Rusije i predvidio povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev je u obraćanju naciji kazao da je sporazum pobjeda Azerbejdžana, a poraz Armenije, čiji premijer Nikol Pashinyan je pak kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila teška odluka, ali da nije imao drugog izbora.

U Azerbejdžanu su građani izašli na ulice i proslavili sporazum, dok su u Armeniji građani izašli da protestiraju zbog potpisanog dokumenta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno o protestima u Jerevanu i mogućoj smjeni vlasti u Armeniji kazao da aktuelna situacija zahtijeva od Armenije da se konsolidira i ne krene putem eskalacije krize i raspadanja.

Ruski predsjednik Putin je takođe poručio da bi se odbijanje postignutog sporazuma o Nagorno-Karabahu od eventualnih novih političkih lidera Armenije pokazalo samoubilačkom odlukom.