Izložba Stećak.3D, bazirana na suvremenoj tehnologiji VR iskustva, bit će otvorena večeras u Vlahbegovića kući u Mostaru.

Posjetitelji će na ovoj, kao i na prethodnim 3D izložbama održanim u Sarajevu, Zvorniku, Zenici i Banjaluci, moći vidjeti 3D modele i doživjeti virtuelno iskustvo deset najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini.

Izložbu organizira Fondacija Mak Dizdar u okviru projekta “StećAR: Enhanced Vision of Stećak”, koji ima za cilj registrirati nekropole stećaka, doprinijeti očuvanju i promociji kulturne baštine i ukazati na važnost očuvanja stećaka.

Doživljaj srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale je osmislio Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Za izradu 3D printova zaslužan je Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Projekt se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).