Pod palicom Lorensa Liste, dugogodišnjeg šampiona i rekordera po broju osvojenih titula u Skokovima sa Starog mosta, danas je sa radom započela Škola skokova u Mostaru.

Za početak je okupila nekoliko mladih skakača od kojih legende mostarskih skokova žele napraviti uspješne skakače i dobre ljude.

Listo je pokretanje škole najavio još ljetos po okončanju skakačke karijere, a jedina vodilja bila je želja da Mostar u dogledno vrijeme dobije šampiona poput njega, te da se lasta kao brend i stil koji simbolizira grad i most, na zadovoljstvo svih sačuva. Listo školu vidi kao zalog za budućnost. Kaže i kako je očekivao lakši početak, odnosno da će institucije i pojedinci shvatiti značaj škole, što se prema njegovim riječima, ipak nije desilo.

“Tek je Ministarstvo obrazovanja HNK dalo nešto sredstava, uz pomoć Sportskog saveza koju imamo godinama. Oni su nam omogućili termine i bazen za treniranje. Dosad smo okupili oko 30 djece, a imamo i juniore koji će za godinu, dvije, tri izaći na Stari most. Možemo praviti nove šampione i u skokovima na glavu, i u skokovima na noge”, izjavio je Listo.

Polaznici će biti podijeljeni prema starosnoj dobi. Treninzi će se odvijati srijedom i petkom u Gradskoj banji sa početkom od 19 sati. U rad Škole uključen je kompletan Klub skakača.

Sretan zbog početka rada škole je i legendarni skakač Emir Balić. On tvrdi da je ono što je započelo večeras, moralo krenuti još prije šest decenija.

“Kad je bila Olimpijada u Rimu morali smo početi sa Školom. Da smo tada krenuli, danas bismo imali olimpijskog šampiona u figurativnim skokovima”, izjavio je Balić.

Škola je prema riječima predsjednika Kluba skakača “Mostari“ Semira Drljevića – Lovca, ustvari posljednji vapaj za očuvanje tradicije koja se, kako kaže, svjesno ruši iz centara moći. Ističe i kako svake godine početkom juna počinje negativna kampanja o zagađenju Neretve, a sve kako bi se djeca odmakla od skakaonica. Zbog toga je prekinut i nekadašnji Junior Tour.