Pregovarački timovi zdravstvenih djelatnika i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije počeli su danas pregovore u prostorijama hotela Mostar, nakon dvije godine od prvih zahtjeva zdravstvenih radnika za promjenu kolektivnih ugovora u ovoj oblasti. Predstavnici sindikata kraj pregovora očekuju u narednih par tjedana.

 Zdravstveni radnici traže od resornog ministarstva i Vlade HNŽ-a povećanja plaća u jednakom postotku kao što je potpisano s liječnicima i stomatolozima, a završetak pregovora očekuju u narednih par  tjedana.

Resorni ministar Goran Opsenica, koji je zajedno sa svojim pomoćnicima u nekoliko navrata sudski pokušao osporiti sindikalnu borbu i štrajk, i ovog puta odbio je bilo kakav razgovor s novinarima okupljenim ispred hotela.

Ivica Anić iz Sindikata uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, izjavio je da je skoro 3200 zdravstvenih radnika očekivalo danas ovaj dan i “ti ljudi su odgovorni za sve što smo mi, i u štrajku i nadam se da će sada napokon pokazati da mi jesmo njihovi heroji u bijelom”.

” Prema neslužbenim informacijama, Vlada HNŽ-a, ministarstvo zdravstva i SKB vrše veliki pritisak na sudiju, vezano za tužbu o zakonitosti štrajka. Mi i dalje, sukladno našim dokazima, vjerujemo u sudstvo i da ćemo i ovoga puta izići kao pobjednici”.

Podsjetimo, posljednjim dopisom federalnog ministra Veska Drljače potvrđena je i valjanost pregovaračkog tima i reprezentativnost obje sindikalne udruge. Predstavnik Neovisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković izjavio je da nakon skoro dvije godine borbe zdravstvenih radnika sa Vladom HNK oko potpisivanje kolektivnog ugovora, konačno su dobili poziv.

„Četiri ključne osobe koje su u timu za pregovaranje Vlade HNK su premijer Nevenko Herceg, ministri zdravstva i finansija te direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja. Oni su ključne osobe koje mogu pomoći zdravstvenim radnicima“, izjavio je Vuković.

U sindikatima očekuju da se detaljno mogu dogovoriti za maksimalno tri sastanka u narednih par tjedana.

Podsjećamo, zdravstveni radnici su već više od mjesec u generalnom štrajku.  Kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan, ali zato jeste Protokol o pregovaranju Vlada HNK i dva sindikata.