Ministarstvo razvoja, preduzetništva i zanatstva Federacije BiH potpisat će danas u Mostaru ugovore sa 81 pravnim subjektom s područja Federacije BiH u okviru grant programa “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za ovu godinu, u ukupnom iznosu od 2.382.436 KM.

Vlada FBiH je obezbijedila sredstva za realizaciju ovog programa skladu s potpisanim sporazumom sa Svjetskom bankom, a u okviru Projekta oporavka i podrške firmama, odnosno, poslovnim subjektima u BiH.

Ovim projektom biće unaprijeđene sposobnosti firmi da se prilagode i inoviraju svoj poslovni model kako bi se tržišno prilagodile tokom post pandemijskog perioda.

Programom se pruža podrška malim i srednjim preduzećima, utvrđenim Zakonom o podsticanju razvoja male privrede FBiH i Zakonom o zanatstvu i srodnim djelatnostima, a koji djeluju u oblastima prerađivačke industrije kako bi realizovali investicije usmjerene ka tehnološkom unapređenju, odnosno uveli digitalizovana rješenja u proizvodnji i unaprijedili digitalizovani pristup tržištu.

Na javni konkurs za izbor korisnika grant programa “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za ovu godinu podnesena je 291 projektna prijava.

Od 81 uspješno ocjenjenog projekta, 21 projekat pripada oblasti metaloprerade, po 15 iz oblasti drvoprerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, devet iz oblasti obrade tekstila, obuće i kože, pet iz oblasti proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih građevinskih materijala i jedan iz oblasti proizvodnje električne opreme.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 8.359.123 KM, od čega su mala i srednja preduzeća obezbijedila vlastito sufinansiranje od 5.976.686 KM.

Realizacijom projekata, čiji je rok implementacije do deset mjeseci, planirano je zapošljavanje 263 radnika.