Pripadnici Federalne uprave policije danas su, u nastavku akcije “Feniks”, pretresli 18 lokacija na području Kantona Sarajevo s ciljem dokumentovanja i dokazivanja krivičnih djela prevara, falsifikovanje isprava, utaja, te zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tokom današnjeg pretresa pronađena je i privremeno oduzeta dokumentacija koja se može dovesti u vezu izvršenja ovih krivičnih djela, kao i određena količina amfetamina, vaga za precizno vaganje i drugi predmeti.

Osim pripadnika FUP-a, u akciji pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, učestvovali su i pripadnici kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

FUP podsjeća da je 14. jula, u okviru akcije “Feniks”, oduzeto više motornih vozila koja su bila predmet izvršenja krivičnih djela.

Preduzete su i aktivnosti na dokumentovanju grupe lica koja su se udružila s ciljem vršenja krivičnih djela i sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što su prethodno jasno isplanirali i pripremali nabavku, uvoz, trasport, prodaju, lizing uslugu/kreditiranje i otuđenje određenog broja motornih vozila.

Tokom pretresa auto-otpada na području Srednjobosanskog kantona, oduzeto je više šasija motornih vozila za koje postoje osnovi sumnje da je na njima izvršeno falsifikovanje brojeva, te dokumentacija za motorna vozila koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela.