Suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, nastavljeno je danas u Sudu BiH saslušanjem dvije svjedokinje optužbe.

Svjedokinja Aida Čorbeg, anesteziologinja zaposlena u bolnici u Travniku, ispitana je na okolnosti komunikacije sa Novalićevom sekretaricom Bahrom Džakom, a u kontekstu ponuda koje su joj predočene te kvalitetom različitih tipova respiratora.

Ispričala je kako joj je Džaka komšinica i prijateljica s kojom se poznaje sedam-osam godina te da joj je poznato da Džaka radi u Kabinetu federalnog premijera. Odgovarajući na upite tužitelja Mirze Hukeljića, svjedokinja je u direktonom ispitivanju potvrdila da je Džaka kontaktirala telefonom, tražeći od nje mišljenje o određenim ponudama respiratora.

Prisjetila se da je prvi takav kontakt uslijedio 1. aprila 2020. godine, rekavši da joj je je bilo drago da može pomoći s obzirom na znanje i iskustvo koje posjeduje, te navodeći da je nakon telefonskog poziva uslijedila komunikacija putem vibera i e-maila, uključujući i fotografije određenih aparata.

Svjedokinja je kazala da se pri ocjeni respiratora isključivo rukovodila tehničkim specifikacijama, odnosno onim što određena vrsta aparata nudi, uključujući moduse koji se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege, odnosno u tretmanu covid pacijenata.

U tom kontekstu je kazala kako je pohvalila aparat marke “Borej – 3.000”, sugerirajući te da treba ići u tom pravcu, te da je dala pozitivno mišljenje za još jedan aparat, kao i da se negativno izjasnila u vezi s dva transportna respiratora čije su joj ponude predočene.

Svjedokinja je kazala i da joj u to vrijeme ništa nije bilo poznato u vezi s respiratorima ACM812A, koji su obuhvaćeni optužnicom, te da je o njima saznala iz medija, oko mjesec dana nakon spomenutih dešavanja.

U unakrsnom ispitivanju, odgovarajući na upit Novalićeve advokatice Vasvije Vidović, svjedokinja Čorbeg je navela da je u spomenutoj komunikaciji sugerirala, odnosno predočila nazive firmi koje se bave uvozom/nabavkom i servisiranjem medicinske opreme.

Na dodatni upit u vezi sa saznanjima o kretanju na svjetskom tržištu u to vrijeme, svjedokinja je odgovorila odrično, rekavši da o tome nije znala iz prve ruke, ali da je iz medija čula da je “trka za respiratorima”. Dodala je i da nije znala da je u to vrijeme bila na snazi zabrana izvoza iz Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Svjedokinja Šeila Cilović-Lagarija, stručna saradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, opisala je na koji način je sačinjena analiza stanja medicinske opreme i potreba za medicinske ustanove na području Federacije BiH.

Pojasnila je kako je to inicirao direktor Zavoda Davor Pehar, te da je na tom planu bio angažiran tim koji je prikupio podatke s terena posredstvom kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Opisala je, također, način komunikacije u tom procesu, navodeći da je sve rađeno u skladu sa Zakonom o evidenciji u oblasti zdravstva, uključujući korištenje odgovarajućih obrazaca (obrazac br. 7).

Svjedokinja je podsjetila da je analiza prikupljenih podataka trajala oko pet dana te da je plan u kojem su iskazane potrebe dostavljen direktoru Peharu, koji je to proslijedio na usvajanje Kriznom štabu Federacije BiH.

Osim premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Inače, suđenje u ovom predmetu je u fazi dokaznog postupka, a pored danas saslušanih svjedoka, do sada su svjedočili – Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april, kada bi trebali biti saslušani direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar i članica Kriznog štaba Federacije BiH Marina Bera.