Bez potvrde o vakcinisanju u New Yorku se neće moći ući u restoran, u sportsku dvoranu i na priredbu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bill de Blasio, čime je taj grad postao prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi covid putovnice.

Ta mjera nazvana “Key to NYC pass” “zahtijevaće vakcinaciju zaposlenika i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posjetioca priredaba u zatvorenom”, rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije, dodajući da će se tražiti “barem jedna doza” vakcine.

“Ako ste vakcinisani, imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost neće moći sudjelovati u mnogim aktivnostima”, rekao je De Blasio.

Rekao je da se mjera uvodi 16. avgusta, a od 13. sepembra će se kontrolirati njena provedba.

Gradonačelnik Bill de Blasio i guverner države New Yorka, Andrew Cuomo već dvije sedmice pozivaju na vakcinisanje državnih službenika i preporučuju nošenje maske zbog porasta broja zaraženih delta inačicom koronavirusa.

U New Yorku, gradu s više od osam miliona stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu vakcine, pokazuju podaci gradske uprave.

Inicijativa dolazi u času kada je novi val pandemije Covid 19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta inačice korona virusa.

Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, opetovali su pak preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su vakcinisani.