U Njemačkoj je danas broj zaraženih koronavirusom povećan za 29.426 na ukupno 3,073 miliona ljudi, a radi se u najvećem povećanju od 8. januara, dok vlada nastoji da uvede ograničenja kako bi suzbila treći val širenja virusa.

Broj preminulih porastao je za 293 na ukupno 79.381, dok je broj novozaraženih na 100.000 stanovnika tokom sedmodnevnog perioda porastao na 160,1, pokazali su podaci Instituta za zarazne bolesti “Robert Koch”.

Njemačka se suočava s prenosivijom varijantom virusa, pet mjeseci prije nacionalnih izbora na kojima se prognoziraju veliki gubici za konzervativce kancelarke Angele Merkel.

Merkel želi da parlament saveznoj vladi odobri privremene ovlasti u provođenju lockdowna radi suzbijanja širenja virusa u regijama s visokom stopom zaraze.

Vicekancelar Olaf Scholz danas je branio promjene u Aktu o zaštiti od zaraze, koji uključuje uvođenje policijskog sata kada sedmodnevna incidenca od virusa nadmaši 100 slučajeva na 100.000 stanovnika. Istaknuo je da su porebne strožije epidemiloške mjere.