Gradski štab za vanredne situacije Novog Pazara donio je danas odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji grada, uz apel građanima da se u potpunosti pridržavaju mjera i preporuka Kriznog štaba, saopšteno je iz gradske uprave Novog Pazara.

Zbog pandemije COVID-19 u Novom Pazaru je vanredna situacija uvedena 25. juna ove godine.

Gradski štab za vanredne situacije Grada Novog Pazara je na današnjoj sjednici usvojio je zahtjev Opšte bolnice u Novom Pazaru za finansiranje rekonstrukcije prostorija za COVID ambulante i proširenje Infektivnog odjeljenja. Za ovu svrhu grad će izdvojiti sredstva od 5.188.980 dinara.

Takođe, usvojen je prijedlog Doma zdravlja o izvođenu hitnih radova za potrebe formiranja novih COVID ambulanti u ukupnom iznosu od 2.100.410 dinara.

Tokom juna i jula mjeseca Novi Pazar, Sjenicu i Tutin zahvatio je val pandemije koronavirusa. U jeku pandemije broj hospitalizovanih u novopazarskoj bolnici dostigao je blizu 400 ljudi, a 10. jula je zabilježeno deset preminulih pacijenata oboljelih od COVID-19.

Prema izjavama zvaničnika Kriznog štaba Vlade Srbije najveća smrtnost od koronavirusa u Srbiji registrovana je u Novom Pazaru. Tokom juna i jula mjeseca JKP “Čistoća” u Novom Pazaru je organiziralo 275 sahrana, tri puta više nego tokom 2019. godine.