Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske, ove godine će biti održano 13. izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala.

U okviru programa, u utorak, 17. avgusta u multipleksu “Sinepleks Sarajevo” (Cineplexx Sarajevo) bit će održana projekcija filma “KOLEKTIV” u režiji Aleksandera Nanaua, koja će poslužiti kao osnova za panel-diskusiju nakon projekcije filma.

Panel-diskusija će staviti fokus na temu “Društvo i pojedinac – odgovornost koja nestaje?”. Moderator panela je Robert Zuber, novinar i reditelj.

Društvo i pojedinac – nestanak osjećaja odgovornosti?

Film “KOLEKTIV” Aleksandera Nanaua – koji će publici Sarajevo Film Festivala biti predstavljen u okviru programa Dan ljudskih prava – postavlja pitanje na koje je sve teže pronaći odgovor.

“U kojoj mjeri se društva odgovorno odnose prema pojedincima kao konstituentima zajednica, naročito u situacijama u kojima se, usljed korupcije ili odbacivanja odgovornosti onih koji imaju moć da ih zaštite, nekom pojedincu nanosi nepravda?”

Zuber ističe da se slučaj predstavljen u Nanauovom filmu lako može označiti kao jedna od onih stvari koje se dešavaju u zemljama Istočne Evrope s kratkom demokratskom tradicijom.

“Međutim, slični slučajevi mogu se pronaći i širom zapadnoevropskih demokratija u primjerima beskrupuloznog ponašanja bogatih i moćnih pojedinaca koji su spremni na sve kako bi ostvarili ličnu dobit. Život sam po sebi, u ovom slučaju izgubljen, postaje predmet matematičke kalkulacije kolateralne štete koja se, u poređenju s ličnim profitom, često smatra prihvatljivom. Dakle, u kojem tačno trenutku smo postali društvo sa globalnim problemima, u kojem je sudbina pojedinaca, kao i odgovornost za nepravdu koja im je nanesena, postala manje bitna? I da li je uopće moguće usredsrediti pažnju na sudbinu pojedinaca bez kojih društvena zajednica ne bi postojala?”, ističe Robert Zuber.

“KOLEKTIV”

U požaru koji je 2015. godine izbio u bukureštanskom noćnom klubu “Kolektiv” poginulo je 27, a povrijeđeno 180 osoba. Mnogi od povrijeđenih naknadno su umrli u bolnicama iako njihove povrede nisu bile opasne po život. Jedan doktor otkriva istinu timu istraživačkih novinara koji postepeno počnu razotkrivati široko rasprostranjenu korupciju u zdravstvu. Kada novi ministar zdravstva preuzme funkciju, on novinarima nudi neuobičajeno dobar pristup i uvid u vlastite napore da reformira korumpirani sistem i probleme s kojima se pri tome suočava. BHRT