Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su danas da je u olimpijskom selu zabilježen slučaj zaraze korona virusom.

“Postoji jedna osoba u selu. To je prvi registrovani slučaj, i otkriven je prilikom dolaska”, rekao je portparol komiteta zaduženog za organizaciju Igara, ne precizirajući da li je riječ o sportisti ili članu stručnog štaba, kao ni iz koje zemlje zaražena osoba dolazi.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da budu održane od 23. jula do 8. avgusta, pošto su zbog pandemije pomjerene za godinu dana, i u Japanu su uvedene stroge mjere da bi do njih moglo doći.

“Činimo sve što možemo da bismo spriječili širenje korona virusa. Ako dođe do zaražavanja, imamo plan za odgovor”, rekla je predsjednica organizacionog komiteta Seiko Hašimoto.

Manje od nedjelju dana do ceremonije otvaranja Igara, Tokio nije u slavljeničkom raspoloženju pošto broj zaraženih korona virusom nastavlja da raste, a vanredna situacija je uvedena u ponedjeljak i trajaće do 22. avgusta.

Skoro sva olimpijska nadmetanja biće održana iza zatvorenih vrata, a desetine hiljada učesnika, od sportista i sudija do stranih novinara, podvrgnute su strogim ograničenjima.

Te mjere ne zadovoljavaju lokalno stanovništvo, budući da je u Tokiju prethodnih dana potvrđivano skoro 1.300 novih slučajeva korone dnevno.

Predsjednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah u četvrtak je izjavio da mjere daju rezultate i da svi timovi poštuju i podržavaju propise.