Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament danas će u Oslu saopštiti ime dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Kao favoriti za ovogodišnjeg laureata u medijima se pominju akteri borbe protiv klimatskih promjena, među kojima švedska aktivistikinja Greta Turnberg. U svjetlu borbe protiv dezinformacija, kao mogići dobitnici pominju se i medijske organizacije poput Reportera bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu i Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u Njujorku.

Fondacija Nobel saopštila je da ima 318 kandidatura za ovogodišnju nagradu za mir, navodi se na sajtu te fondacije.

Norveški odbor za mir ne saopštava imena kandidata ni medijima ni samim kandidatima. Informacije u medijima o dobitniku prije zvaničnog saopštavanja su samo procjene i špekulacije ili izjave onih koji su nekog kandidovali Odboru, dodaje se na sajtu.

Prošlogodišnji dobitnik bio je premijer Etiopije Abij Ahmed, a prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podijelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsjednik Francuskog društva za arbitražu među nacijama.

Nagrada za mir, koja se dodjeljuje u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju u Štokholmu, tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Za razliku od prethodnih godina, ceremonija ove godine neće biti održana u velikoj sali Gradske kuće u Oslu, koja može da primi 1.000 zvanica, već u zgradi “Aula” Univerziteta u Oslu, koja može da primi stotinjak gostiju.

Ceremonija uručenja nagrada u Štokholmu otkazana je zbog pandemije korona virusa, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu.