U Muzeju mode u Parizu u četvrtak će biti otvorena prva izložba posvećena kreatorki Koko Šanel, čiji su principi elegancije vodiči za žene već 100 godina.

Izložba pod nazivom “Gabriel Šanel – Manifest mode” odaje priznanje uticajnoj kreatorki 20. vijeka koja je između ostalog osmislila “malu crnu haljinu” i čiji je parfem “Šanel 5” ostao jedan od najprodavanijih parfema u svijetu.

“Ponovo otkrivamo Šanel i pravo je iznenađenje koliko nismo dubinski poznavali njene kreacije i principe koje je koristila u svom radu”, rekla je Miren Arzaliz, direktorka palate Galijera gdje se nalazi Muzej mode u Parizu, prenosi AFP.

Ona je rekla da je donijela “radikalnu” odluku da izložba bude isključivo posvećena radu Koko Šanel, kontroverznoj kreatorki o kojoj je objavljeno skoro 100 biografskih knjiga koje govore o tajnama njenog uspjeha, muškarcima njenog života, među kojima je jedan nacistički ljubavnik, i o njenoj navodnoj saradnji sa nacistima.

Direktorka palate je rekla da je stil Šanel toliko vanvremenski i prisutan u sadašnjosti. Izložba stavlja akcenat na čistotu linije, sofisticiranu jednostavnost i skladnu estetiku između odjeće, nakita i parfema slavne Koko Šanel.

Njen parfem “Šanel 5” nastao je 1921. godine i ostao je do danas jedan od najprodavanijih parfema koji nema tačno određenu mirisnu notu za razliku od tadašnjih parfema.

“Želim da to bude vještački parfem, kao haljina, odnosno parfem koji je proizveden u fabrici”, rekla je Koko Šanel jednom prilikom.

Koko Šanel, čije je pravo ime bilo Gabrijel Boner (1883-1971) predstavljala je suprotnost modi svog vremena jer je smislila udobniju odjeću koju je sama nosila. Bila je inspirisana muškom odjećom.

“Udobnost, prirodnost i sloboda pokreta nisu prije Koko Šanel postajali u visokoj modi”, rekla je Miren Arzaliz.