Pripadnici francuske policije upotrijebili su suzavac tokom sukoba sa demonstrantima u centru Pariza, javio je novinar Reutersa sa lica mjesta.

Tokom sukoba demonstranti su policajce gađali raznim predmetima.

Sukobi su izbili tokom protesta koje su organizovali radnični sindikati, koji zahtijevaju od predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da odustane od planirane reforme penzionog sistema.

Istovremeno, francuski premijer Edouard Philippe izjavio je kako je vlada odlučna provesti reformu uprkos sedmodnevnom štrajku širom zemlje i demonstracijama sindikata koji žele da se plan ukine.

“Demokratska i sindikalna opozicija našem projektu je potpuno legitimna. Ali jasno smo rekli šta je naš projekat i moja vlada je potpuno odlučna u reformi penzionog sistema i uravnoteženju budžeta penzionog sistema”, rekao je Philippe parlamentu, prenio je Reuters.

Prelazak na univerzalni sistem temeljen na bodovima izazvao je ogorčenje među sindikatima, koji kažu kako će to prisiliti osoblje da duže radi kako bi izbjegli smanjenje plata.

Philippe je rekao da će se promjene primjenjivati na one koji počnu raditi 2022. godine i neće utjecati na one koji su rođeni prije 1975. godine.