Saslušanjem četiri svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine, među kojima su zamjenik direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Trifko Buha i i glavni inspektor Damir Bevanda, u petak, 15. januara, biće nastavljen glavni pretres na suđenju direktoru OBA-e Osmanu Mehmedagiću i rukovodiocu ove agencije Muhamedu Pekiću.

U najavi ovih svjedoka na prošlom ročištu, tužilac Oleg Čavka rekao je da će oni govoriti i o proceduralnom načinu dostavljanja podataka OBA-i i ovlaštenjima generalnog direktora.

Sudija Branko Perić odbio je prijedlog za saslušanje dva svjedoka Tužilaštva BiH, komesara MUP-a Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića i Džemu Čerkeza iz preduzeća “BH pošte”, navodeći da nisu relevantni za slučaj, na šta mu je Čavka odgovorio da je takva odluka iznenađenje i da mu se odbijaju bitni svjedoci.

Prijedlog za saslušanje ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare za sada je stavljen na čekanje.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su u avgustu prošle godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA, radi privatnih i ličnih interesa, da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA koju je Mehmedagić proglasio državnom tajnom.

Nastavak suđenja najavljen je za 9.00 časova, navedeno je na sajtu Suda BiH.