Pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u akciji provedenoj jutros u prihvatnom migrantskom centru u Blažuju pronašli su tri bezbjednosno interesantne osobe koje se dovode u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela te im je izrečena mjera protjerivanja iz Bosne i Hercegovine, rečeno je u zajedničkom saopštenju Službe za poslove sa strancima i Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

“Radi se o jednom državljaninu Alžira i dva državljanina Maroka koji su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima”, dodaje se u saopštenju.

Osim toga, izrečena je mjera protjerivanja za 15 migranata, od kojih su četiri državljana Afganistana, tri državljana Pakistana, tri državljana Indije, dva državljana Alžira, jedan državljanin Maroka, jedan državljanin Gvineje i jedan državljanin Irana, kojima je određena mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar ili ograničenjem kretanja na određenom mjestu.

“Radi se o licima za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu, te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz Bosne i Hercegovine”, naveli su u zajedničkom saopštenju.

U ovoj zajedničkoj akciji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i Službe za poslove sa strancima u prihvatnom migrantskom centru je zatečeno oko 1500 osoba.

“Služba za poslove sa strancima u saradnji sa nadležnim policijskim agencijama će i tokom narednog perioda nastaviti sa aktivnostima pojačane kontrole kretanja stranaca, kao i kontrole pravnih i fizičkih lica koji pružaju usluge smještaja strancima”, dodaje se na kraju saopštenja.