Mijanmarske snage sigurnosti su tokom racije u jednoj kući, u koju su upale kako bi privele pristalice antipučističkih protesta, ubile sedmogodišnju djevojčicu.

Prema vijestima portala “Myanmar Now”, mijanmarska vojska je jučer upala u kuću u mjestu Mandalay, gdje je ubila sedmogodišnju Khin Myo Chit, koja je u tom trenutku bila u naručju svoga oca.

Sestra stradale djevojčice Aye Chan San je izjavila da je djevojčica pogođena s najmanje tri metka i da je preminula na putu ka bolnici.

San je kazala da su ostali članovi porodici zlostavljani tokom racije te da je devetnaestogodišnji brat pretučen kundacima.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) je jučer saopćilo da je od 1. februara i tadašnjeg vojnog udara u Mijanmaru ubijeno najmanje 275 demonstranata.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U represivnim intervencijama vojske tokom protesta ubijeno je najmanje 275, a uhapšeno je blizu 2.500 demonstranata širom zemlje.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.