U Republici Srpskoj od danas su na snazi rigoroznije epidemiološke mjere, donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije zbog sve većeg širenja koronavirusa u Republici Srpskoj.

Medicinski radnici apeluju na poštovanje mjera da bi se sačuvao zdravstveni sistem, a ugostiteljski radnici su najavili proteste. Kako kažu, većina njih se pridržavala mjera, a zbog zakjučavanja, mnogi od njih neće moći opstati u svom poslu.

U periodu od danas do 29.03.2021. godine obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola i univerziteta u Republici Srpskoj, uz organizovanje nastave na daljinu.

Osim vaspitno-obrazovnih ustanova, donesena je i odluka zabrani rada ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, zabrana obavljanja uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela), zabrana rada fitnes centrima, kulturno- umjetničkim društvima, kao i zabrana rada trgovačkih centara.

Nove mjere podrazumijevaju i zabranu svih javnih okupljanja u grupama većim od 30 lica, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Takođe, zabranjuje se rad i priređivačima igara na sreću, rad bazenima, “wellness” i spa centrima, skijalištima i skijaškim centrima.

Zaključkom Republičkog štaba nije obustavljen rad vrtića.

Javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja, dok Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja a usluge ishrane i pića mogu pružati u periodu od 06:00 do 22:00 časa samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

Dozvoljava se i vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

Nepoštovanje mjera zabrane iz ovog zaključka sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.