S vraćanjem učenika u školske klupe pojavili su se i prvi slučajevi zaraze koronavirusom među djecom i prosvjetnim radnicima. Dok su u Republici Srpskoj zaražena 73 učenika, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke nemaju podatke o broju zaražene djece, ali ni osoblja.

U školama na području Republike Srpske prvi slučajevi zaraze koronavirusom među učenicima zabilježeni su odmah na početku školske godine. Virus je potvrđen u nekoliko škola u više gradova i kod nastavnog osoblja.

NATALIJA CVIJANOVIĆ, pomoćnik ministra prosvjete i nauke u Vladi RS

„Imamo 73 učenika koji su pozitivni na virus korona, 22 nastavnika i profesora u osnovnoj i srednjoj školi. Imamo oko 620 učenika koji se trenutno nalaze u izolaciji, govorim o učenicima u osnovnoj i srednjoj školi, a imamo 44 prosvjetna radnika koji su trenutno u izolaciji“.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ponovo upozoravaju učenike i prosvjetne adnike, ali i roditelje da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

JELENA ĐAKOVIĆ-DEVIĆ, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo

„Apelujem na naše učitelje i nastavnike da budu primjer svojim učenicima u učionicama. Nastavni kadar nam je, u ovom trenutku, jako bitan partner i u provođenju svih epidemioloških mjera i u nastojanjima da ovu epidemiju držimo pod kontrolom“.

Zvaničnih podataka o zaraženim učenicima i nastavnicima u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke nema. Devet učenika i tri nastavnika u osnovnim i dva profesora u srednjim školama u Tuzlanskom kantonu zaraženi su koronavirusom. Nije bilo potrebe za prekidom nastave ili izolacijom cijelih grupa.

ĆAMIL AHMETOVIĆ, direktor Osnovne škole “Kreka” Tuzla

„Ustanovili smo kod par učenika da imamo povišenu temperaturu. Tada smo reagovali po određenim pravilima. Pozvali smo roditelje, poslali učenike kućama, ali se ispostavilo da su učenici ili žurili u školu, te da im je zbog brzog kretanja ili toplog vremena povišena temperatura“.

FAHRETA BRAŠNJIĆ, ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK

„Djeca su na vrijeme, ali i nastavnici ostali kod kuće pri pojavi simptoma. Nakon toga su kontaktirali i škole. Škole su se savjetovale sa Higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja tako da nemamo transmisije u školama“.

Prvi slučajevi zaraze koronavirusom u školama zabilježeni su i u Brčko Distriktu.

AKIF PEZEROVIĆ, šef Odjeljenja za javno zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta

„Imali smo dva zaražena đaka, dva srednjoškolca u dvije srednje škole. Djeca su, odmah po saznanju, praktično izolovana kod kuće, bili su u kućnoj izolaciji. Komplet razred koji su djeca pohađala takođe je bio u izolaciji.“

Iz nadležnih institucija kažu da kontinuirano prate situaciju u školama. U narednom periodu se očekuje povećan broj respiratornih infekcija i sezonske gripe. Propisane mjere ostaju na snazi, a bude li bilo potrebe, isključivo online nastava ostaje kao opcija za slučaj pogoršanja epidemiološke situacije.