Više od hiljadu lica pozitivnih na koronavirus hospitalizovano je u zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske, izjavio je enitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, te uputio apel građanima da primjenjuju mjere, prije svega da nose maske, drže distancu i obavljaju dezinfekciju.

On je naglasio da je i dalje isti trend kad je u pitanju odnos pozitivnih lica u odnosu na broj testiranih.

“Važno je istaći da osam do devet odsto lica završi u bolnici”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je donesena odluka da se svi zdravstveni radnici sa Biroa za zapošljavanje angažuju u zdravstvenim ustanovama u RS, te da će troškove njihovog angažovanja snositi Vlada RS, a ne zdravstvene ustanove.

“Imamo 76 ljekara na birou. Sve ćemo ih pozvati da se priključe zdravstvenom sistemu. Rasporedićemo ih gdje je potrebno i oni će biti plaćeni sredstvima Kompenzaionog fonda da narednih šest mjeseci pomognu zdarvstvenom sistemu da odgovori na ove izazove pandemije”, naglasio je Šeranić.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić istakao je da u narednih tri do šest mjeseci ima dovoljno zaštitne opreme u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

“Na stanju imamo tri miliona običnih zaštitnih maski, a naredne sedmice nam dolazi još 10 miliona maski”, rekao je Kusturić.

On je dodao da se oprema nabavlja kontinuirano, te da je sa tog aspekta zdravstveni sistem bezbjedan.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 40 osoba na respiratoru, što je dovoljan alarm za građane da shvate ozbiljnost situacije.

Zeljković je naveo da je u Republici Srpskoj obavljeno 113.000 testiranja, što pokazuje koliko se povećava testiranje iz mjeseca u mjesec.