Služenjem parastosa za sve poginule Srbe u NATO napadima i polaganjem cvijeća na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Istočnom Sarajevu danas je u Istočnoj Ilidži obilježeno stradanje civila.

Parastos je služen u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, nakon čega je na mjesnom groblju Grlica u Istočnoj Ilidži položeno cvijeće.

Obilježavanju je prisustvovala delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, te izaslanik ambasadora Srbije u BiH.

Ovaj događaj se u Republici Srpskoj zvanično obilježava kao “Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj” Vlade RS uz poštivanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije prema kojem je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

Prema tvrdnjama institucija u RS u napadima NATO snaga koje je započelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od kojih 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Vazdušne udare vršili su borbeni avioni osam država članica NATO-a – SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Španije, Turske, Njemačke i Italije.

Podsjetimo operacija Namjerna sila je bila vojna intervencija međunarodne zajednice sa NATO savezom i SAD-om na čelu koja je ima za cilj da onemogući vojsku RS, čiji su pripadnici napadali civle u opkoljenom Sarajevo.

Operacija je počela oko 2:00 sata 30. augusta 1995. godine i završila se 20. septembra 1995. godine, a uključila je oko 400 aviona i 5000 ljudi iz 15 zemalja svijeta. Tokom operacije izvršeno je 3.515 letova protiv 338 ciljeva. Avioni koji su učestvovali u operaciji su letjeli iz vojne baze u Italiji i sa američkog nosača aviona Theodore Roosevelt. 68% bombi korištenih u operaciji su bile tipa ”precizno navođene municije”.