Nadležni inspekcijski organi danas i sutra, zbog obilježavanja Nove godine po julijanskom kalendaru, vršiće pojačane kontrole sprovođenja preventivnih mjera s ciljem suzbijanja širenja virusa korona. Iz Inspektorata Republike Srpske (RS) pozivaju građane i privredne subjekte na odgovorno ponašanje.

Rad inspektora organizovan je u smjenama, te njihov dolazak subjekti mogu očekivati i nakon 22.00 časa, do kada je trenutno propisano radno vrijeme, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

“Iako je došlo do pozitivnih pomaka i stabilizacije epidemiološke situacije, i dalje moramo ostati odgovorni. U dane proteklih praznika pokazali smo da kao društvo razumijemo koliko je značajna prevencija i da na taj način čuvamo sebe i svoje porodice, te u tom duhu pozivamo građane i privredne subjekte da nastave odgovorno postupati”, ističe se u saopštenju.

U Inspektoratu su napomenuli i da inspekcijski organi svakodnevno vrše nadzor u poslovnim objektima na Jahorini zbog pojačane frekvencije građana u toku skijaške sezone.

Na inicijativu Inspektorata Republike Srpske, sa početkom zimske sezone na Jahorini je održan sastanak predstavnika svih relevantnih institucija, a sa ciljem usaglašavanja djelovanja na sprovođenju mjera zaštite od virusa korona.

Iz Inspektorata navode da je u decembru izvršeno 69 kontrola na Jahorini, od kojih je u dva slučaja utvrđeno da se u momentu vršenja inspekcijske kontrole privredni subjekti nisu dosljedno pridržavali propisanih epidemioloških mjera, zbog čega su im izrečene kazne u iznosu od 4.000 KM.

Inspekcija će i u narednim danima nastaviti sa redovnim kontrolama poslovnih subjekata na Jahorini, navodi se u saopštenju.