U Republici Srpskoj, prema podacima koje su do sada zdravstvene ustanove dostavile Institutu za javno zdravstvo RS, u posljednjih osam dana u kojima se obavljala vakcinacija, oko 34.800 građana vakcinisano je prvom ili drugom dozom vakcina protiv kovid-19.

 “Imajući u vidu da je proces vakcinacije ubrzan, a da je odziv građana dobar, te da se vakcinacija odvija u zdravstvenim ustanovama širom RS, broj vakcinisanih građana svakodnevno raste”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije od 8. jula domovi zdravlja u RS zaduženi su da organizuju vakcinaciju građana protiv kovid- 19 i produže radno vrijeme vakcinalnih punktova, kao i da u skladu sa svojim planovima i rasporedima organizuju vakcinaciju bez zakazivanja termina.

U saopštenju se navodi da je u pomenutom periodu, prvom ili drugom dozom, najviše građana, oko 6.750, vakcinisano je u Domu zdravlja (DZ) Banjaluka, zatim u domovma zdravlja u Bijeljini, gdje je vakcinu primilo oko 3.400 građana, Prijedoru u kojem se vakcinisalo oko 3.190 ljudi, Gradišci gdje je vakcinisano oko 2.570 građana, Laktašima – više od 2.000 .

U RS se paralelno odvijaju proces masovne vakcinacije bez zakazivanja termina na vakcinalnim punktovima domova zdravlja, vakcinacija prioritetnih grupa građana po prijavama u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravstvo RS.

 Istovremeno, organizovana je i vakcinacija u privrednim subjektima koju sprovode timovi Zavoda za medicinu rada i sporta i Instituta za javno zdravstvo RS, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom RS.

“Republika Srpska trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača, a proces vakcinacije je ubrzan kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija za postizanje što većeg obuhvata imunizacije. Do sada je u RS ukupno isporučeno više od 943.000 doza vakcina, od čega je dvije trećine nabavljeno sredstvima RS-a”, saopšteno je iz ministarstva.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS imenovao je i timove čiji je zadatak supervizija procesa vakcinacije u zdravstvenim ustanovama u RS u cilju što bolje organizacije na terenu i efikasnijeg sprovođenja imunizacije.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom pozivaju građane da se odazovu na vakcinaciju protiv virusa korona i na taj način zaštite svoje zdravlje, te daju doprinos što sveobuhvatnijoj imunizaciji stanovništva.