U okviru akcije koja je izvršena sinoć na području Republike Srpske, zbog kršenja mjera propisanih Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije, republički inspektori izrekli su kazne u iznosu od 33.000 KM, dok je za pet objekata izrečena mjera zabrane rada.

“Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u RS-u, Inspektorat RS nastavio je s pojačanom kontrolom poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije. Sinoć je izvršeno 618 kontrola u ugostiteljskim, trgovačkim i drugim uslužnim objektima, od čega su u 23 slučaja utvrđene nepravilnosti. Podršku republičkim inspektorima na terenu pružali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koji su takođe vršili kontrole i preduzimali mjere u dijelu svojih nadležnosti”, saopšteno je iz Inspektorata RS.

U saopštenju se navodi da inspektori nastavljaju i danas sa pojačanim kontrolama, kako tokom dana, tako i u večernjim satima. Akcenat u kontrolama usmjeren je na objekte koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte, kao što su ugostiteljski i trgovački objekti, veliki tržni centri, frizersko-kozmetički saloni, ali od kontrole nisu izuzete ni druge vrste objekata.

“Trenuta epidemiološka situacija ne ostavlja nam prostora za opuštanje i zanemarivanje mjera, već upravo suprotno. Očekujemo od lokalnih zajednica da većim intezitetom angažuju svoje kontrolne organe, da pojačaju nadzor na terenu i sankcionišu lica koja krše mjere. Neprihvatljivo je i neće se tolerisati da neodgovorni pojedinci i nakon godinu dana, sada već svjesno krše epidemiološke mjere. Za svaki utvrđeni prekršaj snosiće sankcije u skladu sa zakonom, što uključuje i zatvaranje objekta. Takođe, podsjećamo da se nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije smatra krivičnim djelom”, navodi se u saopštenju iz Inspektorata RS.

Podjećaju da je u protekla dva i po mjeseca izvršeno preko 16.300 kontrola, u kojima su izrečene kazne u iznosu od 427.000 KM, dok je za 23 objekta izrečena mjera zabrane rada.