U SAD je broj umrlih od kovida 19 u jednom danu premašio 2.000 prvi put od maja, a usljed prepunjenosti bolnica širom zemlje i nastavka ubrzanog širenja virusa očekuje se dodatni rast stope smrtnosti.

Kako je prenio Rojters, jučer je registrovano 2.157 smrtnih slučajeva, što znači da svakih 40 sekundi od kovida umre jedna osoba u Americi.

Tokom jučerašnjeg dana zabilježeno je i novih 170.000 infekcija, a stručnjaci navode da bi taj broj mogao da poraste na milione, pošto Amerikanci nisu poštovali upozorenja da ne putuju povodom Dana zahvalnosti.

Broj hospitalizovanih lica oboljelih od kovida 19 juče je premašio 87.000, što je apsolutni rekord do sada. Trideset od pedeset američkih država ovog mjeseca je izvijestilo o rekordnom broju hospitalizacija povezanih sa kovidom 19.

Tragični rekord zabilježen je 14. aprila, u ranim fazama pandemije, kada su umrle 3.384 osobe.

Od početka pandemije u SAD je potvrđeno ukupno blizu 260.000 smrtnih slučajeva od kovida i 12,6 miliona infekcija, što su najveći brojevi u svijetu.

Doktor Tatjana Prauler iz Medicinske škole Univerziteta “Džons Hopkins” izjavila je da će putovanja povodom Dana zahvalnosti prošle sedmice “osigurati da nas niko i ne stigne”.