Autobus koji je prevozio 70 ljudi iz centralnoafričke prijestolnice Bangui do Kameruna, prevrnuo se na autoputu usljed čega su poginula najmanje 22 putnika, saopćile su lokalne vlasti.

“Tragedija se dogodila u nedjelju popodne na putu koji povezuje Bangui s gradom Garoua-Boulai istočno od Republike Kamerun”, rekao je kasno u ponedjeljak Augustin Volongao, gradonačelnik Bossembelea.

Volongao je rekao da se autobus prevrnuo dok je pokušavao izbjeći rupu na visokom putu između Bossembelea i Yaloke, udaljenog 157 kilometara od Banguija.

Mirovne trupe iz Misije Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici pomogle su u izvlačenju žrtava zaglavljenih u autobusu, rekao je gradonačelnik.

“Prva pomoć je trajala dugo, jer je autobus morao da se prebaci kako bi se izvukli zarobljeni ljudi. Na licu mjesta su smrtno stradale 22 osobe, a 48 ostalih je povrijeđeno”, rekao je Volongao, dodajući da bi broj umrlih nije konačan.

Putevi su u izuzetno loši širom Centralnoafričke Republike. Većina ih je neasfaltirana i ne održavaju se. Tokom sezone kiša većina puteva izvan središnjeg Banguija postaje neprohodna zbog poplava i nedostatka odvoda.