Nagrade „Sloboda“ i „Srebreno drvo“ Međunarodnog centra za mir dodijeljene su na svečanosti u okviru festivala Sarajevska zima. Dobitnici su ličnosti i institucije koje su i u vremenu pandemije potvrdili posvećenost čovjeku i čovječanstvu.

Simboličnim letom golubova s balkona zgrade Crvenog križa, Međunarodni centar za mir, koji obilježava 30 godina djelovanju u oblasti ljudskih prava i sloboda, dodijelio je međunarodnu Nagradu “Sloboda”. Nagrada se dodjeljuje od 1993. godine povodom Dana ljudskih prava. Dobile su je istaknute ličnosti i institucije za humanizam i doprinos borbi za ljudska prava i slobode u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu. Ovogodišnji laureati su Emir Kremić, Damir Marjanović, Vesna Mišanović, Marina Tošić, Jasmila Žbanić i Gojko Berić.

GOJKO BERIĆ, novinar i publicista

„Ovo nije nikakva državna nagrada, nije to ni neka zvučna međunarodna nagrada, nego je to nagrada grupe entuzijasta, ljudi koji su na crti slobode, demokratije, antifašizma, koji tako i djeluju i koji su eto i u mojoj malenkosti prepoznali čovjeka koji je tu nagradu zaslužio“.

Međunarodni centar za mir i u umjetnosti dodjeljuje Nagradu “Srebreno drvo” koja nosi imena značajnih ličnosti iz oblasti nauke i umjetnosti BiH. Nagrada ”Srebreno drvo” – Zlatko Lavanić za filmsku umjetnost pripala je Nedžadu Begoviću i Midhatu Ajanoviću, a nagradu Riki Levi za pozorišnu umjetnost dobio je Balet Narodnog pozorišta Sarajevo.

MIDHAT AJANOVIĆ, filmski kritičar i karikaturist

„Obradovali ste me iz dva razloga, prvi razlog je naravno što ta nagrada dolazi iz mog rodnog grada, drugi razlog moje radosti je što ta nagrada nosi ime Zlatka Lavanića, velikog bh. i svjetskog dokumentariste“.

ADNAN ĐINDO, direktor Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

„Jako je bitno da se vodi računa o baletnoj umjetnosti jer je ona jedina u BiH, a tako će vjerovatno i ostati jer je ovo što imamo otprilike od baleta u Narodnom pozorištu“.

Osim kulture i umjetnosti, nagrada je pripala i ličnostima u oblasti nauke, arhitekture i borbe za zaštitu baštine i životne sredine, ali i onima koji svojim dostignućima daju izuzetan doprinos našoj zemlji i svijetu.