Društvo novinara Bosne i Hercegovine, povodom 75. godišnjice od osnivanja, organiziralo je u auli zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu otvaranje arhivske izložbe “75 godina Društva novinara BiH”. Izloženi su dokumenti, fotografije i drugi arhivski materijali Društva i njegovih članova.

Izložba, u čijoj postavci je deset panoa s arhivskim materijalom o 75 godina rada Društva novinara BiH, rađena je u partnerstvu s Historijskim arhivom Sarajevo.

Fuad Ohranović, autor izložbe “Izložba je poredana na način da se prati hronološki od osnivanja Društva novinara 11. oktobra 1945. godine pa do zadnjih dešavanja u prošloj godini
dodjele nagrada, dodjele priznanja itd”.

FARUK ZUBČEVIĆ, predsjednik Društva novinara BiH

“Novinari i novinarska profesija su u periodu, kako to naš jedan kolega kaže, zgusnute historije u relativno kratkom razdoblju od 75 godina bili nezaobilazni faktor promjena u društvu”.

Za sedam i pol decenija rada, ciljevi Društva novinara BiH od početka rada do danas ostali su isti: borba za slobodno novinarstvo i njegovanje profesionalnog, kvalitetnog i objektivnog izvještavanja javnosti.

DENIS ZVIZDIĆ, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH

“Svako od vas je ustvari javni posmatrač i prenosilac informacija prema javnosti zbog toga želim da svi čestiti, vrijedni ljudi bilo da rade u politici, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, sportu ili drugim društvenim djelatnostima da mogu da se oslone i na vas i na vaš rad, na objektivno, pravovremeno i profesionalno informiranje jer, na neki način, vi ste prozor u svijet onima koji žele da se obrate javnosti, ali je izuzetno važan korektivni faktor, posebno za javne politike”.

DŽEVAD MAHMUTOVIĆ, zamjenik ministra ljudskih prava i izbjeglica BiH

“Imamo zajednički cilj – izgraditi profesionalnu Bosnu i Hercegovinu, a taj cilj je bez slobode medija i bez slobode govora gotovo nemoguć. Zato, znamo i vidimo s obzirom na to u kakvim se okolnostima nalazimo i kakav je status slobode medija i slobode govora, pred nama je dugotrajan zajednički rad”.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine najavilo je skoro štampanje publikacije “Mediji protiv govora mržnje”. Izložba u auli zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će dostupna posjetiocima u narednih sedam dana.