Prvi festival sporta pod nazivom “Sport Fest 2020” održan je 25. i 26. septembra u Sarajevu, u okviru evropske sedmice sporta koja se koja se održava širom Evrope od 23. do 30. septembra pod sloganom #BeActive.

Cilj ovog događaja je omogućiti da sport bude dostupan svima, podstaći učešće u sportu i fizičkim aktivnostima, te podići svijest o mnogim prednostima fizičkih aktivnosti za sve – djecu, roditelje, rekreativce i starije osobe.

I pored loših vremenskih uslova na prvom danu praktično su predstavljeni sportovi- atletika, fudbal, košarka, odbojka, američki fudbal, dok su na centralnoj bini predstavljeni tekvando, gimnastika, zumba, krosfit, džufo, karate, džiju-džica, te razni fitnes programi.

Drugog dana festivala na Olimpijskom bazenu Otoka održane su radionice iz vaterpola i plivanja na kojem je predstavljen inkluzivni čas elementarne škole plivanja za djecu tipičnog razvoja i osoba sa invaliditetom, dok je u Centru Safet Zajko sa ograničenim brojem učesnika održana treća konferencija “Forum sporta”.

Organizator festivala bila je agencija “Hardino”, u saradnji sa Udruženjem za umjetnost kulturu i sport “Spektar”. Ovaj događaj nominovan je od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta za realizaciju sedmice sporta, dok je specijalni partner događaja bio Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Organizatori su naveli da su se i pored vremena pandemije, uz sve mjere predostrožnosti i preporuke Zavoda za javno zdravstvo, potrudili promovisati sport i zdrave životne navike, te da se nadaju da će u budućnost ovaj događaj postati tradicionalan.