Izložba “Orkestar”, autorice Tatjane Burzanović, otvorena je u Galeriji “Mak” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba je dio specijalnog programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” i donosi ilustracije inspirisane poezijom bh. književnika Alije Hasagića Dubočanina.

Lično poznanstvo autorice sa književnikom i njegovom suprugom, kako ističe, uticalo je na njeno stvaralaštvo. Upoznala ih je 1987. godine, i tada im je Alija H. Dubočanin otvorio vrata svoje rajske književnosti, koja nekoliko godina kasnije, kroz knjigu “Orkestar”, postaje njena inspiracija.

Neke od slika iz ciklusa “Orkestar” su dio magistarskog rada autorice Burzanović, a većina radova su ilustracije Dubočaninovih pjesama.

Izložba je izuzetan znak prijateljstva i povezanosti, ali i obostrane inspiracije u likovnom i književnom stvaralaštvu, napominje naš sagovornik.

HADŽEM HAJDAREVIĆ, predsjednik “Društva pisaca BiH”

“Tatjana Burzanović je na osnovu određenih pjesama, stihova, pjesničkih senzacija vlastitog čitateljskog iskustva uspjela da likovno predstavi svijet koji je u sebi nosio rahmetli Alija Dubočanin”.

IBRAHIM SPAHIĆ, direktor festivala “Sarajevska zima”

“Ono što bih želio reći za ovu izložbu i za uopće saradnju sa Muzejom književnosti jeste činjenica da sam ja ovu izložbu zajedno sa muzejom priredio i u čast 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava”.

Djelo Alije Hasagića Dubočanina prožima se kroz čitav život i obrazovanje umjetnice Tatjane Burzanović, pojavljujući se u njenim radovima tokom studiranja na Likovnoj akademiji u Sarajevu, a poslije i u magistarskom radu i doktorskoj disertaciji, održavajući tako neprekidnu vezu umjetnika kroz duge periode i različite prostore.