U organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, u Sarajevu je danas otvorena manifestacija “Dani islamske tradicije Bošnjaka”. Događaji će biti organizirani sa ograničenim programom, na četiri lokacije u Sarajevu i Ljubuškom.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, prisustvo programima će biti omogućeno samo po pozivu.

Viša stručna saradnica u Institutu, mr. Sumeja Ljevaković- Subašić, izjavila je da događaji koje organiziraju odgovaraju prvobitnom cilju Instituta – da naučna saznanja učine dostupnim široj javnosti, kroz različite sadržaje koji su prijemčivi široj publici.

“To činimo organiziranjem izložbi, snimanjem dokumentarnih filmova, interaktivnim mapama, promocijom knjige i prezentacijama”, pojasnila je Ljevaković- Subašić.

Viši naučni saradnik u Institutu dr. hfz. Elvir Duranović najavio je da će 17. novembra, u sarajevskoj Vijećnici, biti održana promocija knjige i online izložba „Stari ljetnikovci, kule i čardaci“.

U Hadžihalilovića vili na Dobrinji (Centar za kulturu) će 18. novembra biti održana promocija knjige „Namaz i islamskoj tradiciji Bošnjaka“, a u Gazi Husrev-begovoj biblioteci istoga dana će biti održana promocija dokumentarnog filma „Kasim-ef. Dobrača“.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci će 19. novembra biti održan interni naučni skup pod nazivom „Bibliografija radova o Islamskoj zajednici u BiH: Austro-ugarski period“.

U Kiraethani u Ljubuškom će 20. novembra biti održana promocija knjige “Munib-ef. Cerić – Život i djelo”. Cerić je bio i prvi direktor “Ženske medrese u Sarajevu”.

“Dani islamske tradicije Bošnjaka” će biti otvoreni do 20. novembra.

Dugoročni plan Instituta je da manifestacija postane tradicionalna i da jednom godišnje predstavi projekte i naučna saznanja do kojih je Institut došao, ali i da predstavi projekte drugih naučnih institucija i srodnih organizacija koji su od značaja za tradiciju Bošnjaka uopće.