Umjetnička galerija BiH večeras je domaćin svjetske premijere izložbe “Srebrenica”, bh. likovnog velikana Mersada Berbera, a u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Berber je kroz formu alegorije ispričao priču o genocidu čiji su junaci figure preuzete iz mitova, ali i stvarnog života. Tu se preklapaju slike mrtvačkih glava i leševa s nekim sasvim drugim i dalekim svijetom mitova, legendi, sjećanja na jednu, na neki način, zaboravljenu zemlju – Bosnu.

Mersad Berber rođen je 1. januara 1940. u Bosanskom Petrovcu, slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. Predavao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Tokom 1990-ih godina, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, odselio je u Zagreb, i do smrti 2012. godine živio je i radio u Zagrebu i Dubrovniku.

U organizaciji Fondacije “Mersad Berber”, a pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, izložba će javnosti biti dostupna do 26. novembra.

Sarajevo, BiH – 26. oktobar 2020: Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici večeras je u Sarajevu otvorena monografska izložba “Srebrenica” Mersada Berbera. Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u Sarajevu organizirala je premijernu izložbu ”Srebrenica” bosanskohercegovačkog likovnog velikana Mersada Berbera. ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )