Četiri toma knjige “Iznad crte” autora Dragana Čovića, aktuelnog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predstavljena su danas u Sarajevu.

Ediciju “Iznad crte” čine četiri sveske: Moja vizija europske Bosne i Hercegovine, Dnevnik susreta s vjerskim velikodostojnicima, Dva desetljeća medijskog dijaloga i Susreti s visokim dužnosnicima. Prva knjiga izišla je iz tiska u septembru 2018. godine, a posljednja, četvrta, u junu 2021. godine.

Čović je izrazio nadu da su uspjeli bh. javnosti predstaviti plod zajedničkog rada zadnja dva desetljeća na političkoj sceni BiH.

“Prva knjiga nema broja, jer smo mislili da će biti samo jedna, a na kraju smo dobili četiri koje na vjerodostojan način govore o tome što smo radili, govorili, s kim smo se susretali i kako smo se ponašali tih 25 godina kada je u pitanju politički život onih političkih opcija koje predstavljam”, pojasnio je Čović.

Kada su započeli taj projekt, dodao je Čović, broj dokumenata je bio toliko veliki da im je trebalo šest do sedam tisuća stranica.

“Od srca hvala svima koji su pomagali da otrgnemo od zaborava ono što je urađeno, napisano i kazano, a primarno Ivi Čolaku i Tonki Krešić Gagro koji su sa mnoštvom suradnika uspjeli napraviti izuzetno dobar materijal za sve koji žele čuti, nešto znati o tome kako se razmišljalo u BiH zadnjih 20 godina u različitim fazama traženja europske budućnosti”, kazao je.

Čović naglašava da u knjigama nisu ‘zamaglili’ opredijeljenost za europsku budućnost BiH.

“Određene stvari nikada nismo mogli izmijeniti u izričaju, to su domovina Bosna i Hercegovina, njena evropska budućnost, jednakost svih konstitutivnih naroda i njegovo legitimno predstavljanje”, zaključio je Čović.

Akademik, odvjetnik i književnik Josip Muselimović ističe da je Čović javna osoba više od četvrtine stoljeća te da ta djela predstavljaju državničko, politološko i filozofsko razmišljanje o stvarnosti i društvenoj zajednici u BiH.

“Dugo ga poznajem i mogu vam posvjedočiti da je njegov intelektualni raspon, psihičko stanje, karakterne osobine, organizacijske sposobnosti i radni odnos takav da zavrjeđuje tron svake europske države”, zaključio je.

Promocije knjiga Iznad crte održane su diljem Bosne i Hercegovine: u Mostaru 19. septembra 2018. godine, na Blidinju 19. juna 2019. godine, u Vitezu 10. jula 2019. godine, a u Odžaku 16. januara 2020. godine. Promocija prvog dvoknjižja Iznad crte, u organizaciji Matice hrvatske, održana je u Zagrebu 24. septembra 2019. godine, a promocija četvoroknjižja, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, održana je 5. juna 2021. godine u Splitu.

O značaju i veličini edicije Iznad crte, u svojim izlaganjima na promocijama, govorili su brojni domaći, ali i inozemni znanstvenici, akademici, profesori, političari, svećenici i mnogi drugi. Svoje dojmove o knjigama, u predgovorima i pogovorima, iznijeli su: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, apostolski nuncij u BiH mons. Luiđi Pecuto, apostolski nuncij na Malti i u Libiji mons. Alesandro D’Eriko, direktor i glavni urednik Večernjeg lista u BiH Jozo Pavković, prof. dr. sc. Božo Skoko, akademik Davorin Rudolf te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.