U okviru projekta “Magična penjališta Bosne i Hercegovine”, koji je finansirala Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, danas je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo – FASTO održana promocija prve generacije polaznika modula edukacije za zvanje “Sportski penjač” i vještačke stijene za penjaštvo, prve takve u Bosni i Hercegovini.

Vještačku stijenu posebnom čine izgled i površina od 120 m2 te korišteni materijal koji ne dozvoljava klizanje prilikom penjanja.

“Ovo je značajan dan za FASTO jer smo, novom stijenom za penjaštvo i razvijenim modulom edukacije započeli ozbiljan i dugoročan pristup razvoja kapaciteta, kako studenata tako i drugih zainteresanih osoba za sticanje zvanja ‘Sportski penjač’, koje će, razvojem penjaštva kao turističkog proizvoda u Bosni i Hercegovini postati sve traženije i značajnije”, rekao je projektni koordinator i profesor FASTO Erol Kovačević.

Ova aktivnost predstavlja samo jednu od realiziranih i planiranih u okviru projekta “Magična penjališta Bosne i Hercegovine”, koji zajednički implementiraju Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo “FASTO” te IT kompanija “Rebus” d.o.o. Sarajevo.

Projekat će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 348.152 KM, od čega je Evropska unija izdvojila 277.354 KM bespovratnih sredstava.

“Želimo da turizam u Bosni i Hercegovini razvijemo zajedno sa drugim sektorima te da, zajedničkim naporima i kapacitetima, turizam učinimo najperspektivnijom granom privrede. Naš projekat kombinuje različite aktivnosti i uključuje nekoliko sektora – sektor sporta, turizma, javnog zdravstva (promocija zdravih stilova života), privrede, okoliša”, rekao je Kovačević.

On je zahvalio svim općinama koje su učestvovale u projektu, a posebno onima koje su odabrane i, zajedno sa projektnim timom, razvijaju novu turističku ponudu penjaštva u BiH. Također, zahvalio je Evropskoj uniji i Saveznoj Republici Njemačkoj za ovu značajnu donaciju koja će unaprijediti turizam.

U4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine, EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke.