U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu promoviran je časopis “Snješka”. U promociji su učestvovati članovi nove redakcije, saradnici i autori priloga.

U okviru promocije održanoje i predavanje o Janu Beranu, pioniru jugoslovenskog i bosanskohercegovačkog filma.

Društvo bosansko – češkog prijateljstva “Snješka” već više od deset godina, dva puta godišnje izdaje časopis u kojem se bave češkom kulturom i umjetnosti.

JADRANKA ŠUSTER, potpredsjednica Udruženja “Snješka”

“Ovdje su uglavnom autorski prilozi, originalni članci, tekstovi, fotografije naših članova i saradnika”.

Radimo promociju Čeha koji su ostavili svog traga u Bosni i Hercegovini kao što su arhitekti Karl Paržik onda Jozef Pospišil.

U Muzeju književnosti govorilo se i o, kako ga mnogi zovu, čarobnjaku filmske kamere Janu Beranu. Beran je bio jedan od osnivača sarajevske televizije, iza njega stoji golem i raznolik stvaralački opus. Decenijama se bavio filmom kao snimatelj, režiser i dramaturg.

HANA BERAN POLUGA, kćerka Jana Berana

“Mislim da je vrlo bitno o njemu govoriti jer je on ostavio velikog traga ne samo na film nego i u knjižvnosti, u arheologiji pa čak mogu reći u arhitekturi i mnogo čemu drugom”.

РАТКО ОРОЗОВИЋ, редитељ

“Jan Beran je pionir i bosanskohercegovačke i jugoslavenske kinematografije sa Acom je donio prvu filmsku kameru u Bosnu i Hercegovinu. Ja Beran je slikao, uradio je preko 300 filmova, tv emisija, pet knjiga, za pozorište.”

Društvo “Snješka” najavilo je inicijativu da se jedna od ulica u Sarajevu nazove po Janu Beranu te su istakli važnost sjećanja na piornire umjetnosti koji su ostavili značajan trag na bosanskohercegovački film.