U Sarajevu će danas od 11 sati biti održan protest radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, najavljeno je iz sindikata radnika.

“Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo organizovao je i najavio mirno okupljanje, odnosno protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo za četvrtak, 10. juna 2021. godine u periodu od 11:00 do 14:00 sati“, saopćeno je iz Sindikata radnika u zdravstvu u KS.

Kako je navedeno, zbog naredbi, odnosno mjera o ograničenom broju okupljanja ljudi na otvorenom prostoru, a koje su na snazi povodom nastale pandemije uzrokovane koronavirusom, na ovom protestu će učestvovati blizu 100 učesnika, odnosno članova navedenih sindikata, dok će radnici koji su u vrijeme održavanja protesta na poslu, učesnicima protesta pružiti podršku izlaskom u vrijeme pauze ispred ustanova u kojima rade uz poštivanje svih higijensko epidemioloških mjera koje su na snazi u vrijeme održavanja mirnog okupljanja – protesta.

“Učesnici protesta žele da na miran i dostojanstven način javno ukažu na nezadovoljstvo odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema oblasti zdravstva u cjelini, a posebno prema radnicima u zdravstvu u Kantonu Sarajevu i prema pacijentima, te obavezu Vlade Kantona Sarajevo da uvažava oba Sindikata kao socijalnog partnera“, istaknuto je u saopćenju.