Nastava u školama i na fakultetima u Srednjobosankoj županiji (SBŽ) bit će obustavljena sutra, a prekid će trajati 15 dana, priopćilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture, mladih i sporta SBŽ-a.

Kao preventivna mjera zbog širenja koronavirusa u dječjim vrtićima bit će pojačan epidemiološki nadzor.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBŽ-a danas je, također, naložio pojačan epidemiološki nadzor za ustanove za socijalnu skrb za djecu, mlade i stare, te kazneno-popravne ustanove.

Stožer je, među ostalim, donio naredbu o obustavi održavanje kulturnih i sportskih događaja na području SBŽ-a, u trajanju od 15 dana.

Svim osobama, kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja koronavirusa, naloženo je striktno pridržavanje, jer se u suprotnom, kako je navedeno, suočavaju s kaznenom i prekršajnom odgovornosti.

Ministar zdravstva SBŽ-a Anto Matić izjavio je da u SBŽ-u trenutno nema zaraženih koronavirusom, dok je 25 osoba u samoizolaciji.

Na pitanje novinara o pripremljenosti zdravstvenih ustanova za eventualne slučajeve zaraze, Matić je kazao da je protokol uspostavljen i da je županijski Zavod za javno zdravstvo u kontaktu s infektivnim odjelima u Zenici i Sarajevu.

-Svi protokoli su uspostavljeni, tako da, što se toga tiče, nema bojazni – naglasio je.

Građanima BiH koji žive u zemljama pogođenima koronavirusom, iz Kriznog stožera preporučeno je da bez veće potrebe ne dolaze na područje SBŽ-a jer bi to moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije.