U Širokom Brijegu danas održana tradicionalna revija pasa svih pasmina. To je bila prilika da ljubitelji pasa pokažu svoje ljubimce. U događaju su najviše uživali najmlađi posjetitelji.

Da su psi bogatstvo i beskrajna ljubav, smatra mlada Matea Marić kojoj je, kako kaže, njen ljubimac Don dao snagu da se izbori sa posljedicama teške nesreće koju je doživjela.

MATEA MARIĆ, vlasnica psa

“Jedva sam živa ostala i on mi je dao tu snagu, sreću i veselje i ne znam šta bih bez njega i drago mi je što ga imam i ne bih ga nikom dala. Inače mi je on jedino što mi daje veselje u životu”, rekla je Marić.

Psi su izvor sreće i neizmjerno bogatstvo, smatra dugogodišnji kinolog i all round sudija Mirko Čolak.

“To je neka ljubav koja se uzima od malena, a onda se to širi kasnije i pojedini ostanu u tome u toj branši. Ovo je branša koja nema nekoga novca, ali ima veliku ljubav i veliku dušu i veliki potencijal za ozdravljenje i duše i tijela”, kazao je Čolak.

Nagrade su dodijeljene u kategorijama za najboljeg mladog vodiča, najljepše štene, najljepšeg mladog psa i najljepšeg psa izložbe. Da bi pas osvojio nagradu, potrebno je zadovoljiti određene kriterije.

MIRKO ČOLAK, all round sudija

“Uglvanom, pas mora odgovarati svojoj pasmini kako je ona napisana odnosno kako je zamislio njen utemeljitelj. Ako je kazao da je glava kod nekog psa klinasta, onda mora biti klinasta, nikako obla”, dodao je Čolak.

Na reviji su se mogle vidjeti raznovrsne pasmine, od malih kućnih pasa do onih nešto većih.

SARA GRABOVAC, vlasnica psa

“Ovaj pas je čivava i zove se Mrvica i ima 2,5 godine, a ovo je Luna i ima 4 mjeseca i labrador je”, rekla je Grabovac.

FEĐA KULAGLIĆ, vlasnik psa

“Imali smo i prije dobermana, puno smo čitali o njima, jako su privrženi vlasniku, dobri su čuvari, dobri su u odnosu sa djecom. Kako ga vi odgojite, on će se tako ponašati: On je naša maza, spava u kući s nama na krevetu”, istakao je Kulagić.

Uz pravilan odgoj i puno ljubavi, čak i one pasmine koje su na glasu kao opasne, mogu postati najbolji prijatelji i ljubav za cijeli život.