Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da od sutra ukine “policijski čas” i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i da ponovo dozvoli održavanje događaja na otvorenom.

Zabrana kretanja građanima tokom noći uvedena je 10. marta da bi se spriječilo okupljanje mladih poslije zatvaranja kafića i širenje kovida, nekoliko puta je skraćivana i od 13. maja počinje u ponoć i traje do 4.00.

Kako se navodi u saopštenju sa 79. sjednice vlade Zorana Zaeva, od 16. juna se ukida ograničenje rada ugostiteljskih objekata (koje je kao jedna od antikovid mera do sada bilo do 23.30), ali i dalje goste mogu da primaju samo u otvorenim dijelovima.

Na preporuku Komisije za zarazne bolesti ukida se i ograničenje radnog vremena i restorana i kafea u hotelima, kao i kazina i kladionica, a kazinima i automat klubovima se dozvoljava da služe pića u unutrašnjosti objekta.

Vlada je dozvolila i održavanje događaja na otvorenom sa 50 odsto popunjenosti kapaciteta prostora, ali i ograničenjem do najviše 1.000 posjetilaca.

Ukida se ograničenje do 100 gostiju na svadbama, proslavama i veseljima na otvorenom prostoru-ljetnjim terasama, uz ograničavane maksimalnog kapaciteta do 50 odsto tog mjesta.

Na sjednici vlade donijet je i zaključak o prestanku važenja obaveze ugostiteljskog objekta da registruje proslavu koju organizuje i da je prijavljuje Ugostiteljskoj komori koja vodi registar svadbi, proslava i drugih veselja.

U skladu za odlukama vlade preporučeno je da se donese novi protokol za organizovanje svadbi, proslava i veselja.